Vacuüm-koeling
Waarom vacuüm-koeling?
Jarenlang onderzoek en ontwikkeling heeft tot een opzienbarend resultaat geleid, het vacuüm-koelsysteem. Gras groeit vanaf ongeveer 6 graden. Door de temperatuur onder deze grens te brengen zal het groeiproces van de grasplant geremd worden waardoor zij minder warmte produceert. Een traditionele koeling zou dagen nodig hebben om een pallet met grasrollen af te koelen op de gewenste temperatuur. Dit blijkt economisch onhaalbaar te zijn, laat staan de milieutechnische gevolgen van dit proces.
De oplossing blijkt even eenvoudig als doeltreffend te zijn, koelen onder uiterst lage druk, ofwel vacuüm koelen. Binnen 20 minuten kan met dit procede een volledige trucklading gekoeld worden. Voor het bezorgen van de graszoden is het niet langer meer noodzakelijk om bij warm weer zogenaamde koelauto’s in te zetten. Het gehele procedé maakt het nu mogelijk om graszoden op voorraad te nemen alsmede ver in Europa uit te leveren met behoud van de kwaliteit.
Stap 1
Vacuüm - koeling is in de graszodenteelt een nieuwe techniek. Middels deze techniek wordt de houdbaarheid van het gras aanzienlijk vergroot en garandeert tevens daarmee de kwaliteit van het gras. Om te voorkomen dat het gras gaat broeien, worden de grasrollen onder vacuüm tot in de kern terug gekoeld naar 3-4 graden.
Stap 2
De graszoden worden door de koeling getransporteerd met een band waarna de druk wordt verlaagd, zodat het vocht in de graszoden gaat verdampen. Het verdampingsproces onttrekt de energie (warmte) aan het product. Als gevolg daarvan kunnen producten worden gekoeld tot in de kern tot 3 of 4 graden binnen een tijdsbestek van 20 tot 30 minuten.
Stap 3
De snelle en uniforme koeling resulteert in een aanzienlijk langere houdbaarheid van het gras terwijl de kwaliteit van het gras goed is en heeft U ongeveer 2 dagen meer tijd om de graszoden te distribueren en/of te verwerken!
Stap 4
Na het koelproces zijn de graszoden klaar voor het transport per fijn-distributie. In afwachting van de transporteurs worden de graszoden tijdelijk in koelcellen geplaatst.