Onze onderhoudstips kunt u eenvoudig hier downloaden.
onderhoudstips graszoden
Als uw gras groener bij de buren is, wordt het tijd dat u eens iets aan uw gras gaat doen! Met deze onderhoudstips krijgt u een prachtig mooi groen grasveld, dat dicht begroeid is, fris groen uitziet en vrij van onkruid is. U kunt weer volop van uw tuin genieten!
Bekijk onze uitgebreide video.
Graszoden maaien
Regelmatig graszoden maaien is absoluut noodzakelijk bij goed gras onderhoud. Wij adviseren u om de graszoden minimaal 1x per week te maaien, in het voorjaar zelfs minimaal 2x per week. Besteed voldoende aandacht aan de graszoden om uw gras optimaal verzorgd te houden en om de kans op onkruidvorming en grasziektes te verkleinen. U kunt dan volop genieten van een mooi groen grastapijt.
Wanneer voor het eerst maaien?
Het maaiseizoen is van maart tot oktober. Kijk voor het maaien wel naar de weersomstandigheden. U kunt het beste gras maaien met droog weer. Is het gras nat, dan hebt u eerder de kans dat de grasmaaier verstopt raakt.
Eerste keer maaien na het aanleggen van nieuw gras
Wacht niet te lang met de eerste maaibeurt! Zodra het gras een lengte van 4 centimeter heeft dient u het reeds te maaien. Doorgaans is dit al na 1 week. Maai de eerste keer voorzichtig en niet meteen kort. Doe dit meerdere stappen over een paar dagen verdeeld, tot u de gewenste lengte hebt bereikt. Belangrijk is zeker bij de eerste maaibeurten het gemaaide op te vangen of af te voeren.
Hoe kort moet het gras?
Maai het gras in het begin niet te kort. Bij te laag maaien verslijten de graszoden sneller. In het voorjaar is een lengte van 3 centimeter genoeg. Tijdens de zomermaanden is het beter als het gras wat langer blijft, vooral bij extreme droogte (+30°C). Houd het gras dan op 4 cm. Dit om uitdroging en verkleuring te voorkomen.
Wat voor een maaimachine heb ik nodig?
Kooimaaier
Een kooimaaier wordt gebruikt om het gras kort te maaien. Deze maaier knipt het gras af, waardoor u gavere grassprieten krijgt. Het is echter wel zo dat een kooimaaier sneller slijt dan een cirkelmaaier en heeft dus meer onderhoud nodig.
Cirkelmaaier
Een cirkelmaaier zorgt ervoor dat het gras er afgeslagen wordt doordat het mes in de maaier snel ronddraait. Hierdoor wordt het gras iets rafeliger. Let er tijdens het maaien op dat stenen, takken of ander afval met hoge snelheid gelanceerd kunnen worden. Vermijd dit contact dus zoveel mogelijk. Het mes van de cirkelmaaier dient net als de kooimaaier jaarlijks geslepen te worden voor een goed resultaat.
Robotmaaier
Dagelijks het gras maaien zou optimaal zijn. Daarvoor leent een robotmaaier zich bij uitstek.
Gras sproeien
Water is een cruciaal element voor uw gras. Gras sproeien is dus een belangrijke factor binnen het gras onderhoud. U dient dan ook regelmatig het vochtgehalte in de grond te controleren. Water is een eerste levensbehoefte voor gras. Te weinig water is niet goed, maar te veel water ook niet. Het is dus zaak dat u dit goed in de gaten houdt.
Gras sproeien wanneer?
Indien u net nieuwe graszoden heeft gelegd, is het belangrijk om de eerste 6 weken ruime hoeveelheden water te geven. Dit is nodig zodat de worteltjes zich voldoende in de grond aanhechten. U kunt het gras op alle tijden van de dag sproeien, ook in de volle zon.
Indien uw gazon al een tijdje ligt, mag u het gras niet verwennen met te veel water. Het is immers de bedoeling dat de wortels zo diep mogelijk in de grond groeien en daar het water opnemen. Daarom is het verstandig alleen maar water te geven indien dit nodig is. Bij beginnende verdroging kleurt het gras enigszins blauw. Dit kunt u snel verhelpen door het dan ook meteen te sproeien. Wacht niet tot zonsondergang, het kan dan al te laat zijn.
Hoe lang gras sproeien?
U kunt beter één keer per week lang sproeien (zeker een half uur) dan iedere dag een beetje. Vers gelegd gras heeft de eerste periode meer water nodig dan bestaand gras en moet daarom elke dag een aantal uren besproeid worden. Een bestaande grasmat kan wel tot 10 centimeter diep wortelen en behoeft daarom veel minder besproeid te worden. Tekenen van verdroging blijven dus ook veel langer uit en het herstelt hiervan ook beter. Hoe dan ook, het is altijd beter om verdroging te voorkomen. Onkruid en grasziekten krijgen dan veel minder kans zich te ontwikkelen.
Gras bemesten
Het hebben van gras vraagt ook om goed onderhoud. Regelmatig het gras bemesten is belangrijk voor het krijgen van een dicht, mooi groen grastapijt. Gras kan alleen goed groeien wanneer er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn. Het bemesten van gras is dus van optimaal belang. Hieronder wordt uitgebreid beschreven wanneer en hoe u het beste kunt bemesten.
Wanneer bemesten?
Een vuistregel bij het gras bemesten is, om tijdens het groeiseizoen elke 6 tot 8 weken mest te strooien. Het groeiseizoen is tussen april en oktober. Zorg ervoor dat u begint met bemesten wanneer er geen nachtvorst plaatsvindt, om zo het optimale effect te krijgen.
Hoe moet ik gras bemesten?
U heeft twee verschillende manieren om het gras te bemesten. Het kan natuurlijk handmatig, maar voor grotere oppervlaktes is een strooikarretje enorm handig. Een strooikarretje verspreidt de meststoffen gelijkmatig over het gras en is ideaal voor grote oppervlaktes.
Wanneer het gras droog is tijdens het bemesten, dient u na het strooien van het mest de gehele oppervlakte te sproeien. Dit zorgt ervoor dat de mestkorrels goed oplossen. Wanneer u dit niet doet, kunnen er zogenaamde ‘brandplekken’ ontstaan, welke onherstelbare schade kunnen toebrengen aan uw gras.
Let op! Wanneer de grond te rijk wordt aan voedingsstoffen, kunnen ziektes en schimmels de kop op steken. Let dus op de dosering!
Soorten mest
Organische mest
Organische mest komt voort uit organische elementen zoals gedroogde of verse koeienmest. De organische mest zorgt voor de verbetering van de bodem en brengt voldoende voedingsbestanddelen in de grond.
Kunstmest
Kunstmest brengt alleen voedingsstoffen in de grond die snel door planten kunnen worden opgenomen en werkt wat sneller dan organische mest.
Gras verticuteren
Om optimaal te genieten van een strak mooi groen gras is gras verticuteren van groot belang. Het dode materiaal zoals bladeren en grasafval zorgt ervoor dat schimmels zich kunnen ontwikkelen. Er ontstaat een soort vilt laag op het gras, waar weinig water, licht en lucht doorheen kan komen. Hierdoor blijft het gras vochtig en zuur, waardoor mosgroei ontstaat. Om dit te voorkomen moet het afval ‘uitgekamd’ worden, oftewel het gras verticuteren. Hierdoor houdt u het gras schoon en gezond.
Hoe verticuteren?
U heeft de keuze uit twee verschillende manieren om uw gras te verticuteren: handmatig of machinaal. De oppervlakte van het gras is van groot belang bij de keuze uit handmatig of machinaal verticuteren.
Handmatig gras verticuteren
Het handmatig verticuteren van gras gebeurt met een verticuteerhark, ook wel een verticuteerkam genoemd. Let op: verticuteren met de hand is wel een arbeidsintensieve klus. De verticuteerhark is dan ook meer geschikt voor een kleiner oppervlakte aan gras en geen aanrader voor een groot oppervlakte aan gras!
Gras verticuteren met een verticuteermachine
Voor een grote oppervlakte kunt u beter een verticuteermachine gebruiken. Het is namelijk redelijk zwaar werk om grote stukken handmatig te verticuteren. Een verticuteermachine is, vergeleken met de verticuteerhark, minder inspannend. Daarnaast is een verticuteermachine ideaal geschikt om efficiënt het afval van het gras te verwijderen.
Wanneer gras verticuteren
Voor optimaal genot van uw gras dient het zeker één, het liefst twee keer per jaar te gebeuren. Het gras verticuteren moet in de herfst gebeuren, zodat uw gras schoon de winter in gaat. Dit kunt u in het voorjaar nog eens herhalen, als er geen kans meer is op nachtvorst. Het gras krijgt dan meer zuurstof en neemt dan voedingsstoffen beter op. Eventuele kale plekken in het gras kunt u dan ook meteen vervangen met nieuwe graszoden.